Εργατικά ατυχήματα στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης
Τρίτη 1 Απριλίου 2025

Άρθρο του Ιωάννη Μπουλέρου
Στην Εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, εν μέσω τεχνητής νοημοσύνης, ραγδαίων εξελίξεων και τεχνολογικής αυτονομίας, θα ανέμενε κανείς την εξάλειψη των επίπονων διαδικασιών και τη δημιουργία ενός ασφαλούς και ευνοϊκού εργασιακού περιβάλλοντος.
Στην Εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, εν μέσω τεχνητής νοημοσύνης, ραγδαίων εξελίξεων και τεχνολογικής αυτονομίας, θα ανέμενε κανείς την εξάλειψη των επίπονων διαδικασιών και τη δημιουργία ενός ασφαλούς και ευνοϊκού εργασιακού περιβάλλοντος.

στην Εφημερίδα των Συντακτών
Δυστυχώς, τα ανεπίσημα στοιχεία, που χρήζουν άμεσης επισημοποίησης, αποκαλύπτουν μια ζοφερή πραγματικότητα που επηρεάζει ένα σημαντικό μέρος του εργασιακού δυναμικού.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, το 2024, 109 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους κατά την εργασία και 174 τραυματίστηκαν σοβαρά. Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ) αναφέρει ακόμα πιο ανησυχητικά στοιχεία, με 277 νεκρούς και 439 τραυματίες την τελευταία διετία. Είναι πλέον σαφές ότι πρέπει να ξεπεράσουμε την απλή καταγραφή και την ωραιοποίηση της πραγματικότητας. Η πρόληψη και η αντιμετώπιση των εργατικών ατυχημάτων απαιτούν έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο που θα αναδείξει με ακρίβεια τις πραγματικές εργασιακές συνθήκες, όπως διαμορφώνονται από τις νέες προκλήσεις.
- Οι σύγχρονες απαιτήσεις της εποχής και τα προβλήματα που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, όπως οι παρατεταμένοι καύσωνες, οι πλημμύρες και η αύξηση των ιώσεων, καθιστούν επιτακτική την ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών.
- Εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων και μέσων παραγωγής: απαιτείται σημαντική αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού για τη βελτίωση της ασφάλειας.
- Ενίσχυση του ρόλου των ιατρών εργασίας: η μεγαλύτερη εμπλοκή των ιατρών εργασίας είναι απαραίτητη για την τακτική ανανέωση του ιατρικού ιστορικού των εργαζομένων και την παροχή εξατομικευμένης και δωρεάν συμβουλευτικής σχετικά με προβλήματα υγείας.
- Αναβάθμιση του ρόλου των συνδικάτων και των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας: η παρέμβαση των επιχειρησιακών και δευτεροβάθμιων σωματείων, καθώς και των αρμόδιων υπηρεσιών, πρέπει να ενισχυθεί για την αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων.
- Άμεση καταγραφή και αυστηρές κυρώσεις: πρέπει να καταγράφονται άμεσα όλες οι παραβιάσεις στους χώρους εργασίας και να επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που αδιαφορούν συστηματικά για την τήρηση της νομοθεσίας.
- Δομικές αλλαγές: δεν χρειαζόμαστε απλώς βελτιώσεις στον υπάρχοντα μηχανισμό, αλλά δομικές αλλαγές για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του εργασιακού περιβάλλοντος.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που δεν παρέχουν στη Eurostat επίσημα στοιχεία για τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα αποτελεί μια απαράδεκτη «πρωτιά». Ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων και η αύξηση των επαγγελματικών ασθενειών αποτελούν ένα σοβαρό πλήγμα για τον εργασιακό μας πολιτισμό, ιδίως σε μια εποχή προόδου και τεχνολογικής επανάστασης που δημιούργησε την προσδοκία για βελτίωση της ποιότητας ζωής και εργασίας.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι απλώς στατιστικά στοιχεία. Ήταν σύζυγοι, γονείς, παιδιά, φίλοι, γείτονες, συνάδελφοι. Ως οργανωμένη κοινωνία και κράτος δικαίου, δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε τον άδικο χαμό τους. Ας καταφέρουμε τουλάχιστον να τους κρατήσουμε στη μνήμη μας και, κυρίως, ας δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να μη θρηνήσουμε άλλες ζωές στο μέλλον.
*Πρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Επιχείρησης Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης