Επικαιρότητα Ανακοινώσεις Αναλύσεις Άρθρα
Εργασιακά δικαιώματα Καταστατικό Εργασιακά θέματα
Ποιοι είμαστε
Επικαιρότητα
Βιβλιοθήκη
Χρήσιμοι σύνδεσμοι
Προσφορές
Επικοινωνία

Πανελλαδικό Σωματείο
Εργατοϋπαλλήλων
Επιχείρησης

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ
ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

Καλώς ήρθατε!

Τελευταίες αναρτήσεις

Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Δευτέρα 19 Μαΐου 2025

Δευτέρα 19 Μαΐου 2025

Η 19η Μαΐου δεν είναι απλώς μια επέτειος. Είναι μια κραυγή μνήμης, δικαιοσύνης και αντίστασης. Με απέραντο σεβασμό τιμούμε τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα από τη Βουλή των Ελλήνων το 1994, στο πλαίσιο των ευρύτερων διωγμών που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου, οι Αρμένιοι και άλλοι χριστιανικοί λαοί της Μικράς Ασίας. 

Είναι η ημέρα που σηματοδοτεί την έναρξη της δεύτερης και πιο αιματηρής φάσης της εξόντωσης των Ποντίων, με την απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα το 1919. Πάνω από 350.000 Έλληνες του Πόντου χάθηκαν μέσα από πορείες θανάτου, σφαγές και εκτοπίσεις – θύματα ενός σχεδίου αφανισμού, εθνοκάθαρσης και καταστροφής του πολιτισμού τους. 

Οι διώξεις ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του Α ́Παγκοσμίου Πολέμου και κορυφώθηκαν με τη Μικρασιατική Καταστροφή. Χιλιάδες Πόντιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες και να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ελλάδα μεταφέροντας μαζί τους τον πολιτισμό, τη γλώσσα και τις παραδόσεις τους. 

Η ιστορία των Ποντίων, όπως και άλλων λαών, μας υπενθυμίζει ένα καθολικό δίδαγμα: η πάλη των εθνών και των λαών για ελευθερία, αξιοπρέπεια και αυτοδιάθεση δεν σταματά μπροστά σε καμία αυτοκρατορία – είτε αυτή φέρει τη μορφή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του χθες, είτε του ολοκληρωτισμού του 20ού αιώνα, είτε των σύγχρονων ηγεμονιών που συνεχίζουν να παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των λαών. 

Η ιστορική μνήμη των Ποντίων δεν αφορά μόνο το παρελθόν, αλλά αποτελεί θεμέλιο για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Η αναγνώριση της γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα παραμένει ένα διαρκές αίτημα των Ποντίων και όλων όσων μάχονται κατά της λήθης και της αδικίας. 

Είναι ένα μήνυμα οικουμενικό: κανένας λαός δεν πρέπει να υπομένει σιωπηλά την καταπίεση, την κατοχή ή τον αφανισμό. Η μνήμη είναι καθήκον – και ευθύνη.